Předželatinovaná (instantní) pšeničná mouka

Předželatinovaná (instantní) pšeničná mouka je speciálně upravená mouka, která prošla procesem tepelné úpravy a sušení, díky čemuž získává schopnost rychle bobtnat a vázat vodu i ve studené vodě. Díky této vlastnosti se používá jako funkční přísada v potravinářství, kde slouží především jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo pojivo. Najdeme ji například v instantních polévkách, omáčkách, pečivu, snackech či dětské výživě, kde zlepšuje konzistenci a strukturu výrobku. Výhodou je i její snadná rozpustnost i za studena, která umožňuje rychlé použití bez nutnosti dlouhého vaření. Předželatinovaná pšeničná mouka tak představuje moderní ingredienci, která spojuje přirozený původ s technologickými výhodami.

Předželatinovaná (instantní) pšeničná mouka je moderní funkční surovina, která nachází široké uplatnění v potravinářské výrobě. Díky svým vlastnostem slouží pro kontrolu viskozity, zahuštění textury i stabilizaci těst, těstíček či emulzí. Přispívá také k reálnému prodloužení čerstvosti pekařských výrobků. Je vhodná pro všechny aplikační oblasti – od pečiva, suchých pekařských výrobků, těstíček na dorty a jemných kynutých těst, až po náplně, polévky, omáčky, krémy, tyčinky, snacky či dietní produkty. 

O termické modifikaci

Termická modifikace je speciální úprava přírodních surovin, jako je škrob nebo mouka, která probíhá na válcových sušárnách. Touto úpravou získávají suroviny nové vlastnosti a vyšší užitnou hodnotu – tak, aby splňovaly požadavky i náročných zákazníků.

Slovo „modifikovaný“ zde neznamená geneticky upravený, ale pouze popisuje způsob fyzikální nebo enzymatické úpravy. Například škrob (bramborový, pšeničný, kukuřičný či rýžový) je zpracován tak, aby měl lepší funkční vlastnosti. Po usušení se z něj stává surovina, která se běžně používá v potravinářství jako zahušťovadlo či stabilizátor. Takto upravené látky jsou zcela bezpečné, běžně se přidávají i do dětských potravin.

Výhodou je, že díky předvaření na válcové sušárně jsou snadno rozpustné i ve studené vodě, netvoří hrudky a neobsahují žádné chemické přísady – proto ani nenesou žádné „E číslo“.

Napište nám

Nenašli jste informace, které jste potřebovali? Kontaktujte nás skrze formulář níže.

Copyright © 2025